Så bör du tänka när du går över från icke ekologisk till ekologisk kost

Ekologiska produkter ökar explosionsartat och jag är övertygad om att det är många i Sverige (och resten av världen också) som skulle vilja sätta igång och köpa hållbara produkter för att gynna miljön oavsett om det är mat, kläder eller något annat. I den här artikeln går vi igenom vad man ska tänka på för att komma igång.

Du kanske undrar vad är egentligen ekologiskt?

Jo det är när något är tillverkat/odlat på ett hållbart sätt, när det finns regelverk för t.ex. hur din mat får odlas (att den inte får besprutas, inte genmanipuleras osv).

 

Hur vet jag då att dessa regelverk hålls av producenten?

Det första du antagligen tänker på är: vad ska jag byta ut mot ekologiskt? och kommer jag ha råd med det? samt vad får jag ut av att köpa ekologiskt?

 

Vad är GMO/genmanipulering?

Genmanipulering är när man lyckas föra in gener från exempelvis en tonfisk i en morot… nu hör ju själva hur det låter. Monsanto (vilket är ett vidrigt företag) har under ett längre tag labbat med genmanipulering av grödor och fått fram ett antal olika. Dom har bland annat tagit fram soja, majs och bomull som tål bekämpningsmedel och därmed har gifter som vilande i grödorna. Kort och gott skulle man kunna säga att den mesta GMO-maten är giftig. Flera studier har visat att det är cancerframkallande att äta GMO-mat.

 

Starta smått för att trappa upp när du börjar känna dig bekväm!

Ett tips är att så smått byta ut dom produkter som är mest besprutade och värst för din kropp. Sätter du som mål att äta 100% ekologiskt redan från start så är det nog svårt att hålla det och då blir det kanske istället att du direkt ger upp. Du kan börja att byta ut dom fem värsta och sedan utöka successivt när du är med på de olika märkningarna, vad som är bra och dåligt osv.

Jag själv började ersätta frukt till ekologiskt, för att sedan gå på grönsaker, sedan basvaror och slutligen kött och dra ner på fisk (då det är mycket gifter som lax och fisk från nordostatlanten innehåller).

 

Vad kostar det då?

Det är en svår fråga att ge ett kort svar på. Men det är inte jättemycket dyrare att äta ekologisk mat, MEN se det som en investering i att din hälsa kommer förbättras och du drar ner på risken att få cancer och andra följdsjukdom pga din dåliga kost.

 

Är all ekologisk mat bra?

Kort svar ja och nej. Ekologiska produkter är bra (och mycket godare). Men ekologiskt kan inte hjälpa dig hela vägen, du måste tänka till lite själv också. Sylt är ett bra exempel om du jämför ekologiskt och icke ekologiskt, i detta fallet marginellt bättre. Varför undrar du nog? Troligen är det lite färre ingredienser i ekologiska varianten, men det är ändå 40-60% socker i bägge burkarna. I samband med att jag la om min kost så har jag även uteslutit citronsyra (som finns i många produkter) som är mögel i grund och botten samt även uteslutit socker i den mån det går.

Välj KRAV-märkt eller sådana produkter där du ser på innehållsförteckningen att det är naturliga produkter. E-ämnen är definitivt inte naturliga.

 

Vad kan jag göra för att komma billigt undan när jag handlar ekologiskt?

Flera butiker har anammat ekologiskt och förstår efterfrågan som vi konsumenter har. Därför är det många butiker som har erbjudanden på ekologisk mat. Coop och ICA har varje vecka utvalda produkter till extra bra priser. Numera finns det ju även möjlighet att handla på nätet och få matkassen hemkörd. Leta efter rabattkoder på nätet till dessa butiker.

För att ge några exempel så kan du leta rabattkoder till Linas matkasse, Coop Online, Mathem.se, Middagsfrid, Mat.se osv.

Jag kan tipsa om rabattkodssidan Dumsnål.se som är det första stället jag går till när jag letar efter rabattkoder och erbjudanden.

 

Vad ska jag främst ersätta i min kost för att må bättre?

  1. Besprutad frukt (vindruvor, äpplen osv)
  2. Grönsaker (majs, potatis osv)
  3. Kött (ett djur som är uppfött på ett icke ekologiskt sätt får antibiotika i förebyggande syfte, i många fall matas djuren dessutom med GMO-foder och det återspeglar även slutprodukten som du serverar på din tallrik eller i matlådan)
  4. Undvik E-ämnen, socker, smakförstärkare och håll nere på saltet.
Så bör du tänka när du går över från icke ekologisk till ekologisk kost